GELATO

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ GELATO ;

Ένα καλό Gelato κάνει καλό

Δεν πρέπει να το θεωρούμε ένα καπρίτσιο της στιγμής αλλά μία διατροφική επιλογή

Να το καταναλώνεται για απογευματινό η για επιδόρπιο αμέσως μετά από το

φαγητό, όχι κατά την διάρκεια του γεύματος

Από τον EugeniodelToma

A’ Επιμελητής Διατροφική Κλινική του Νοσοκομείο Forlaniniτης Ρώμης

Σήμερα, το Gelato, αποτελεί μία ευχάριστη και υγιεινή τροφή, που μπορεί να καταναλωθεί ανά πάσα στιγμή.

Με την ελεγχόμενη παστερίωση των υλικών και τις τεχνολογικές διαδικασίες της επεξεργασίας, ο κίνδυνος, της ανθυγιεινή προετοιμασία, έχει ξεπεραστεί απόλυτα.

Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα έτσι και το Gelato πρέπει να γίνει γνωστό,

από την θρεπτική του πλευρά , ώστε ο καθένας να μπορεί να τον συμπεριλαμβάνει στο προσωπικό καθημερινό του διαιτολόγιο, χωρίς να δημιουργήσει θερμικές υπερβολές η ανισορροπίες ποιοτικές που πιθανόν να προέρχονται από την φύση των υλικών.

Η σύσταση του Gelatoμπορεί να είναι πολύ διαφορετική, αλλά βασικά μπορούμε να ξεχωρίζουμε τριών ειδών Gelatoα) με κρέμα από γάλα, β) με φυτικά λιπαρά γ) με φρούτα.

Τα δύο πρώτα περιέχουν γάλα και είναι σχεδόν ισότιμα όσον αφορά την θρεπτική τους αξία, τα Gelatiμε βάση τα φρούτα φτιάχνονται με νερό, ζάχαρη και πολτό φρούτων, γ’ αυτό έχουν λιγότερες πρωτεΐνες και λιπαρά και έτσι θα έχουν συνολικά λιγότερες θερμίδες.

Γενικά ένα καλό Gelatoμε βάση τα φρούτα (100 γρ. βάρους ) έχει θερμιδική αξία 80-100 θερμίδες, αλλά ένα Gelato με βάση την κρέμα η την σοκολάτα και κρέμα γάλακτος μπορεί να δώσει 160/200 θερμίδες. Σε μία εποχή που τρώμε φαγητά «ελαφρωμένα» δεν θα μπορούσανε να λείπουν τα Gelati«τύπου light», τα οποία δεν προσθέτουν πάνω από 100 θερμίδες.

Είναι σημαντικό γ΄ αυτό να ξέρει κανείς, να διαλέγει το Gelato σε βάση τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά . Για παράδειγμα, για ένα αδύνατο αγόρι η για έναν ηλικιωμένο που δεν πεινάει ιδιαίτερα ένα Gelatoμε βάση το γάλα η την κρέμα μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα καλό συμπλήρωμα της τροφής και καμία φορά είναι και ο μοναδικός τρόπος για να προσλάβει ένας οργανισμός πρόσθετο γάλα. Επανειλημμένα έχουν γίνει δοκιμασίες στα κέντρα για την τρίτη ηλικία, για την χρησιμότητα ενός Gelatoμε βάση το γάλα σαν πηγή ασβεστίου για άτομα που δεν φτάνουν αλλιώς την ημερήσια λήψη του ασβεστίου.

Αντίθετος, για όποιον είναι υπέρβαρος είναι κατάλληλος ένα Gelato με βάση τα φρούτα, των οποίο μπορεί να αντικαταστήσει θετικά, γ΄ αυτούς που προσέχουν τις θερμίδες τους, ένα απογευματινό με μπισκότα η κάποιο ρόφημα με πάρα πάνω ζάχαρη.

Ακόμη και ένα παχύ παιδί μπορεί να απολαύσει κάποιες φορές ένα Gelato, αλλά το Gelato δεν πρέπει να αντιπροσωπεύει μια άσκοπη πρόσθεση θερμίδων, αλλά απαραιτήτως πρέπει να αποτελεί μία εναλλακτική λύση αφού υπολογιστούν η περιεκτικότητα και οι θερμίδες του .

Φυσικά ελάχιστες θερμίδες αλλά και κανένα θρεπτικό όφελος δεν προέρχεται από τaGelati που είναι μόνο γρανίτα από φρούτα, όπου λείπουν οι πρωτεΐνες και τα λίπη, αλλά μη ισορροπημένα διατροφικά γιατί περιέχουν μόνο ζάχαρη και αρωματικά προσθετικά. Αν είναι πολύ σημαντικό, να ξέρεις να διαλέξεις, ποιο Gelatoνα βάλεις στην διατροφή σου είναι εξίσου σημαντικό να διαλέξεις το που και πως θα το φας .

Τα Gelati, επειδή ο οργανισμός τα αφομοιώνει γρήγορα, αντιπροσωπεύουν την τέλεια τροφή για μικρά γεύματα ανάμεσα στα κύρια, όχι μόνο για τα παιδιά η για τους αθλητές αλλά και για εκείνους τους ενήλικες που έχουν μάθει, είτε από ανάγκη είτε από επιλογή, να μειώνουν το γεύμα στο χώρο εργασίας τους, θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μικρό απογευματινό γεύμα.

Το Gelato μπορεί να καταναλώνεται σαν επιδόρπιο στο τέλος του γεύματος αλλά όχι κατά την διάρκεια της χώνεψης γιατί οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. Το Gelato, με βάση τα φρούτα, είναι μια τροφή που χωνεύεται γρήγορα, ακόμη πολλοί αθλητές το περιλαμβάνουν στην διατροφή τους, ακριβός για την βοήθεια του στη σωστή χώνεψη Η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής επισημαίνει ότι το Gelatoδεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένα τυχαίο γευστικό καπρίτσιο, αλλά ως μια πιθανή διατροφική επιλογή που μπορεί ο κάθε ένας να κάνει ανεξαρτήτως ηλικίας.

Optmized Managed WordPress Hosting / Development by StefanoWP.com